II. Kyo Sai & Súlycsoportos Magyar Bajnokság

OSU.HU, Apr 27, 2003.

 1. OSU.HU

  OSU.HU Genshitsu Shibu

  Szentesen került megrendezésre a II. Kyo Sai Gyermek, Serdülő, Ifjúsági, Junior és Felnőtt Súlycsoportos Magyar Bajnokság 2003. április 26-27-én.

  Ettől a versenytől kezdve váltak kötelezővé a márciusban Csanyteleken próbaként alkalmazott új versenyszabályok, mely szerint a gyermek III., II. és I. kategóriákban a korábban megszokott testvédőket nem használják többet, helyette ezentúl párnázott kesztyűben (seikenvédőben) és fejvédőben küzdenek a versenyzők. (A korábban is használt védőfelszereléseket - lágyék- és lábszárvédő - változatlanul kötelező használni.)

  Indulók:
  • Dr. Ács Tibor 5. kyu (felnőtt B, -80 kg) II. helyezett
  • Domszky Tamás 4. kyu (serdülő, könnyűsúly) -
  • Gyuri Pál 10. kyu (serdülő B, nehézsúly) I. helyezett
  • Horváth Gergely 8. kyu (gyermek II., könnyűsúly) -
  • Litauszki Rita 7. kyu (junior, középsúly) -
  • Takács Bence 10. kyu (serdülő B, könnyűsúly) I. helyezett
  A versenyen indult volna még Litauszki Zoltán (4. kyu, serdülő) is, azonban a verseny napján a nevezés után dél körül váratlanul belázasodott, és az orvosi vizsgálatot követően az orvos javaslatára lemondta a versenyt.


  2003. április 26. (gyermek, serdülő és ifjúsági versenyek):​

  Horváth Gergely a gyermek II., könnyűsúly kategóriában, körmérkőzéses rendszerben indult, két csoportban hárman-hárman indultak. Gergely első küzdelmében aktívan indított, ellenfele letámadásairól szépen leforgott, technikásan, jól támadott, hatékonyan védekezett, ellenfele küzdőstílusa azonban kicsit agresszívabb volt. A fő küzdőidőben nem sikerült értékelhető találatot szereznie egyiküknek sem, így hosszabbítás következett. Gergely továbbra is technikásan, szépen küzdött és jól védekezett, értékelhető találat azonban a hosszabbításban sem született és bírói döntéssel Gergely ellenfelét hozták ki győztesnek. Sajnos ez a döntés Gergely lendületéből egy kicsit visszavett, így második küzdelmében awazate ipponnal kikapott. Ezzel is harmadik lett volna csoportjában, de egy ritkán alkalmazott versenyszabály alapján a két csoport győztese megküzdött egymással és a győztes csoportja kapta a dobogós helyezéseket. Sajnos nem Gergely csoportelsője nyert, így Gergely csak az V-VI. helyen végzett.

  Domszky Tamás a serdülő könnyűsúlyú kategóriában, egyenes kieséses rendszerben indult. Első küzdelmében sajnos agresszívabb ellenfele rá tudta kényszeríteni harcmodorát, aki belement a belharcba, holott alacsonyabb ellenfelével szemben hatékonyan alkalmazhatta volna a jodan mawashit. Tamás a belharcban sajnos többször is figyelmetlenül ütött, ami felcsúszott fejre, ezért ganmen oda (fej-kontakt) miatt először chui-t, majd gentent kapott, és a küzdelem végén figyelmetlenül becsúszott újabb fej-kontakt miatt a mérkőzésvezető bíró shikkakut ítélt (leléptetés), Tamás sajnos ezzel kiesett.

  Takács Bence serdülő B kategória (10-9. kyu), könnyűsúlyban, körmérkőzéses rendszerben indult, ahol csoportjában hárman voltak. Első küzdelmében ellenfele erősen támadta chudanban, de Bence jól védekezett, aktívan támadott, és szépen kontrollált jodan mawashikkal, küzdőidőn belül awazate ipponnal nyert. Második küzdelmében sem tudta ellenfele áttörni Bence védekezését, és az előző mérkőzéshez hasonlóan, jól kihasználva ellenfele megingásait, tiszta, kontrollált jodan mawashikkal. Bence ezt a küzdelmét is küzdőidőn belül, awazate ipponnal nyerte. Így veretlenül szerezte meg az első helyet és az aranyérmet, ezzel 2003. évben kategóriája magyar bajnoka lett.

  Gyuri Pál szintén serdülő B kategóriában, de nehézsúlyban indult, körmérkőzéses rendszerben, ahol csoportjában négyen voltak. Első küzdelmét nagyon hatásosan 10 másodperc alatt nyerte mawashi gedannal, ipponnal, ellenfelének esélyt sem hagyva. Második küzdelmében is hasonló lendülettel indított, itt ellenfele már jobban védekezett, de Pál erős chudan tsukijával hamar wazaarit szerzett, majd az előző küzdelemben már hatékonyan alkalmazott gedan mawashival elért újabb wazaarival, awazate ipponnal második küzdelmét is küzdőidőn belül megnyerte. Harmadik küzdelmében sem vesztett addigi lendületéből Pál, és ellenfele gyenge pontját okosan megtalálva, sorozatos és erős chudan tsukikkal kiegészített több gyorsan és hatékonyan bevitt mawashi gedannal előbb wazaarit szerzett, majd awazate ipponnal ismét nyert. Pál így veretlenül szerezte meg az aranyérmet, ezzel ő is 2003. évben kategóriája magyar bajnoka lett.


  2003. április 27. (junior, felnőtt C, felnőtt B és felnőtt A kategóriás versenyek):​

  Litauszki Rita első versenyén vett részt, ahol junior középsúlyban indult, körmérkőzéses rendszerben (tiszta küzdőidő 2 perc), csoportjában öten voltak, így négy küzdelem várt rá. Ellenfelei mind rutinos, régi versenyzők voltak, többen közülük már helyezéseket is elértek. Első küzdelmében ellenfele sorozatos letámadásokkal indított, amiket Rita hatékonyan védett, leforogva ellenfeléről, többször visszatámadva. Ellenfelét azonban rutinja segítette, így végül awazate ipponnal nyert. Rita második küzdelmében is jól állta a letámadásokat, egyre jobb visszatámadásokat indított, időnként meg is szorítva ellenfelét, azonban sajnos itt is rutinosabb ellenfele nyert wazaarival. Harmadik küzdelmében Rita ráérzett a megfelelő küzdőstílusra, és egyre jobb sorozatokkal, pontosabb mawashi jodanokkal a tiszta küzdőidőt döntetlenre vitte, így 2 perc hosszabbítás következett. Rita továbbra is keményen küzdött megingatva ezzel rutinosabb ellenfele önbizalmát, és jól kihasználva annak pillanatnyi megtorpanását, jodan mawashival wazaarit szerezve harmadik küzdelmét megnyerte, a későbbi második helyezetett győzve le ezzel. Utolsó küzdelmét a későbbi első helyezettel vívta, aki magasabb termetét és rutinját kihasználva ugyan awazate ipponnal nyert, de Rita korábbi küzdelmeiben is mutatott jó állóképessége és egyre jobban alkalmazott technikái igencsak megnehezítették a győzelem megszerzését. Rita ezzel egy nyert küzdelemmel kategóriája negyedik helyén végzett.

  Dr. Ács Tibor a felnőtt B kategória -80 kg-os súlycsoportjában indult, ahol a kis létszám miatt rögtön a döntőbe került. A tiszta küzdőidőben Tibor technikásan támadott és hatékonyan védekezett, de ellenfele is aktívan küzdött, így értékelhető találat nem született egyik részről sem, ezzel hosszabbítás következett. Tibor a hosszabbításban is technikásabb volt ellenfelénél és jól védekezett, értékelhető találatot ekkor sem ért el egyik versenyző sem, de a másik versenyző agresszívabb harcmodorát, nagyobb aktivitását értékelve bírói döntéssel Tibor ellenfele győzött. Tibor ezzel a második helyen végzett, megérdemelten szerezve meg az ezüstérmet.
   
Címkék:

 • Folyamatos tagfelvétel!

  Gyerek - felnőtt, haladó - kezdő Kyokushin Karate edzés, Kick-box oktatás és Defendo önvédelmi képzés – Reális önvédelem. Budapest X., XIII. és XVIII. kerületeiben. Edzőtábor, verseny, privát tréning.

   

  Kyo/defendo/kick-box.jpg